top of page

İngiliz Milletler Topluluğu(Milletler Topluluğu)

56 üye bulunmaktadır. Genellikle İngilizlerle geçmiş bir bağa sahip(sömürge) ülkeler üyedir. 20.y.y. ilk yarısında Balfour Deklarasyonu ili başlar ve 1931 resmileştirilir. Resmi olarak Londra Deklarasyonu ile kuruldu. Var olan 15 üye ülkenin lideri ve Milletler topluluğun başkanı Kraliçe Elizabeth Alexandra Mary Windsor ( II. Elizabeth) 'dur. Halefi ise Galler Prensi Charles' tir. ülkelerin birbirine yasal yükümlülükleri yoktur. Çalışma dili İngilizcedir. II. Dünya savaşından sonra İngiliz imparatorluğu dağılmaya başladı. ülkeler bağımsızlık kazanıyorlardı bunun sonucu olarak Londra Deklarasyonunda İngiliz sözcüğü kaldırıldı. Artık ismi Milletler Topluluğu oldu.

Bununla birlikte, 1956 Süveyş Krizi'nin aşağılanması, Britanya'nın ve bir bütün olarak İngiliz Milletler Topluluğu'nun moralini fena halde zedeledi. Daha geniş anlamda, Britanya İmparatorluğu'nun merkezi bir rolünün kaybı söz konusuydu: İmparatorluğun savunması. İngiltere'nin 1947'de Yunanistan'dan çekilmesinin acı bir şekilde gösterdiği gibi, bu rol artık askeri veya finansal olarak mümkün değildi. Britanya'nın kendisi artık , İngiliz Milletler Topluluğu'nun Kanada dışında hiçbir rolü olmadığı NATO askeri ittifakının yalnızca bir parçasıydı. 1955 tarihli ANZUS anlaşması, Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri'ni savunma ittifakı içinde birleştirdi, Britanya ve İngiliz Milletler Topluluğu dışarıda kaldı. 2. Dünya Savaşından sonra ekonomik olarak ABD mahkum kaldı İngiltere ama Milletler Topluluğu sayesinde Finans merkezlerden biri olunmasını sağladı. Milletler Topluluğu başta İngiliz politikacılar çok başarılı olacağına inanıyorlardı ama öyle olmadı, hatta ülkeye göçler gelmesine neden oldu bu da politikada da eleştirilere yol açtı. İrlanda 1948 Cumhuriyet oldu ve Milletler Topluluğu' ndan ayrıldı. Hindistan bile bağımsızlık kazandığı zaman ayrılmadı ve İngiltere'nin Milletler Topluluğu' ndaki rolünü kabul etti. Winston Churchill bu topluluğu kullanarak barışı korumak için hava kuvvetleri kurmak istemiştir.

( Milletler Topluluğu'nun üyeleri)

Analiz

Bu yapının asıl amacı Avrupa ile ABD'ye karşı bir güç olma İngilizlerin Afrika'da bu Bilik üzerinden ilerliyor. örneğin eski Fransız sömürgesi olan Togo ve Gabon daha önce tarihi bağlantısı olmadığı halde Milletler Topluluğuna almıştır. Bu Afrika'da, AB'yle yarıştığını gösterir. Şimdi soracaksınız ABD-İngiltere ilişkileri birbirine çok bu olayın görünen yüzü Soloman Adaları'nın valisini kim atar Kraliçe peki bu Solomon Adaları naptı Çin'inin orda üst kurabilme gibi olayları çıktı bu olay ise ABD-İngiltere'nin ilişkilerde ABD'yi kandırıyor olabilir mi şöyle düşünelim Rusya-ABD, Ukrayna sorununu yaşıyor yani Avrupa'da buradan korkutuluyor. Çin ise Afrika'da yayılıyor Güney Amerika'da yayılıyor. İngilizler ABD ve Avrupa'yı sıkıştırıp başını Rusya ile bela sokup Çin'i mi güçlendiriyor. Bana sorarsanız öyle Rusya, Çine bağımlı hale geldi. Bu olayın sonucunda ABD ve Rusya gerileyecek yani biri ABD'yi, Rusya ile oyalıyor. Bence bu İngiltere'dir. Hem ABD ile Asya Pasifikte en büyük ortak hem de el altından Solomon Adaları üzerinden anlaşıyor. Burada şuna değinmekte fayda var bazı insanlar Kraliçe(Kraliyet ekibini hafife alıyorlar) sembolik olarak görüyorlar burada anlıyoruz kraliyet ekibi bu işin içinde yeniden güneş batmayan imparatorluk hayali peşindeler. Bunu başara bilecekler mi izleyip görecez.

1 Comment


Enes Tekeş
Enes Tekeş
Jul 05, 2022

Aziz bey emeyinize salık araştırmama yardımcı oldu çok teşekkür ederim

Like
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page