top of page
Yazarın fotoğrafıazizcan fırat

Rusya Siyasi Şekilli


Rusya yarı federal başkanlık sistemi olarak kabul edilir. Devlet

Başkanı tarafından parlamentonun onayıyla atanan Başbakan başkanlığındaki hükümetin yürütme yetkisine sahip çok partili bir sistemdir. İki meclislidir. yasama mecliste olsada Başkan ve hükümet yasal olarak bağlayıcı çok sayıda tüzük çıkartabilir.

Sovyet Sonrası Kriz

Rusya'nın anayasası Yeltsin tarafından değiştirilmesi istendi. Hedefi güçlü bir başkan oluşturmaktı ama parlamento bir anayasada uzlaşmayınca parlamentoyu dağıttı. Parlamento bunun üzerine böyle bir yetkisi olamadığını söyleyip kendilerine yeni başkan seçti bunun üzerine Yeltsin, Beyaz Sarayı(Rusya'daki Beyaz Saray) kuşattı. Yeltsin bir uzlaşı sağlanamadı ve parlamentonun seçtiği başkan halkı sokağa davet etti. Bunun üzerine Yeltsin, Beyaz Saraya ateş açılma emri verdi. Beyaz Saray ile şehrin geri kalanı işgal edildi. Yeltsin'in anayasası şu özellikleri taşır; 1993 anayasası, Rusya'yı cumhuriyetçi bir hükümet biçimine sahip demokratik, federatif, hukuka dayalı bir devlet ilan ediyor. Devlet gücü yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında bölünmüştür. İdeolojilerin ve dinlerin çeşitliliği onaylanır ve devlet veya zorunlu bir ideoloji benimsenemez. Bununla birlikte, giderek artan bir şekilde, hükümet tarafından "aşırılık yanlısı" olarak etiketlenen dini gruplarla bağlantılı insan hakları ihlalleri giderek daha sık hale gelmiştir. Çok partili bir siyasi sistem hakkı korunur. Yasaların yürürlüğe girmeden önce içeriğinin halk tarafından onaylanması ve uluslararası hukuk ve ilkelere uygun olarak formüle edilmesi gerekir. Rusya Federasyonun Resmi Dili; Rusçadır.

Başkanın Yetkileri

  • Rusya'nın iç ve dış politikasının temel yönünü beriler( iç ve dış politikada ülkeyi temsilde eder.).

  • Başkan yasama organını danıştıktan sonra büyük elçileri atar ya da geri çağırır.

  • Uluslararası görüşmeleri yürütür ve uluslararası anlaşmaları imzalar.

  • Kanun hükmünde kararname çıkarabilir(yargı denetimi yok ama tabi anayasaya ve diğer yasalara aykırı olmamak şartıyla).

  • Berili koşular şartıyla parlamentonun alt kanadı olan Duma'yı ve Federal Meclisi feshedebilir.

  • Başkanın referandum planlama (daha önce parlamentoya ayrılmış bir yetki), yasa tasarılarını Devlet Dumasına sunma ve federal yasaları ilan etme imtiyazları vardır.

  • Başkan, Devlet Duması 'nın onayıyla, Hükümete başkanlık etmesi için başbakanı atama yetkisine sahiptir. Rusya Federasyonu Başkanı, Rusya Federasyonu Hükümeti toplantılarına başkanlık eder. Ayrıca hükümeti tamamen görevden alabilir. Başbakanın tavsiyesi üzerine başkan , başbakan yardımcıları da dahil olmak üzere Hükümet üyelerini atayabilir veya görevden alabilir.

  • Başkan Rusya Federasyonu Merkez Bankası'nın adaylığı için Devlet Dumasına aday listesi sunar.

  • Başkan ,Devlet Duması başkanın görevden alınması için Dumaya öneride bulanabilir.

  • Federasyon Konseyi'ne Anayasa Mahkemesi, Yüksek Mahkeme ve Yüksek Tahkim Mahkemesi yargıçlarının yanı sıra Rusya'nın baş kolluk görevlisi olan başsavcılık makamı adaylarını atamak üzere Federasyon Konseyi'ne sunar. Başkan ayrıca federal bölge mahkemelerinin yargıçlarını da atar.

Başkan nasıl görevden alınır; 1993 anayasasına göre, cumhurbaşkanı "ağır suçlar" veya vatana ihanet işlerse, Devlet Duması parlamentonun üst meclisi olan Federasyon Konseyi'ne görevden alma suçlamasında bulunabilir. Bu suçlamalar, başkanın eylemlerinin suç teşkil ettiğine dair Yüksek Mahkeme kararıyla ve suçlamaların dosyalanmasında uygun usullerin izlendiğine dair Anayasa Mahkemesi kararıyla teyit edilmelidir. Suçlamalar daha sonra Devlet Dumasının özel bir komisyonu tarafından kabul edilmeli ve Devlet Duması milletvekillerinin en az üçte ikisi tarafından onaylanmalıdır. Başkanın görevden alınması için Federasyon Konseyi'nin üçte iki oyu gerekir. Federasyon Konseyi üç ay içinde harekete geçmezse suçlamalar düşer. Başkanın ciddi bir hastalık nedeniyle görevden alınması veya görevini yerine getiremeyecek hale gelmesi durumunda, başbakan geçici olarak başkanın görevlerini üstlenecektir; o halde üç ay içinde başkanlık seçimi yapılmalıdır. Anayasa bir başkan yardımcısı öngörmüyor ve başkanın görevlerini yerine getirip getiremeyeceğini belirlemek için özel bir prosedür yok.


Başkan Rusya'da gördüğümüz gibi yetkileri çok güçlü kanun hükmünde kararname çıkarması, merkez bankasının adaylarını seçmesi bazı durumlarda meclisi feshedebilme yüksek mahkemeyi ataması başkanın çok güçlü olması nedeniyle bir demokrasinin varlığı kuşkuludur. Başkanı yargılamak her şeyden daha zor yüksek mahkemedeki yargıçları da o atıyor ben bunu şöyle söylüyorum "Putin'i yargılamak için önce Putin olmak lazım" tatbikide Rusya'nın böyle olmasının nedeni geçmişindeki otokrat gelenek ve Rusya'nın çok büyük olması Rusya büyük olduğu için ve nüfus yüz ölçüme göre az olduğu için Rusya'da, batı anlamında bir demokrasi Rusya'yı hantallaştırabilir. Rusya zaten geçmişten hantal yönetimlerle sorun yaşayan bir ülke oldu ben Rusya'yı küçültmeden batı demokrasinin gelmesine zor olduğuna bakıyorum. Rusya'da bir demokrasinin gelmesinde zorluklardan nedenlerinden biri ABD ve İngiltere'nin Rusya'yı bir tehdit olarak görmesi ve Rusya'nın kendini tehdit altında hissetmesi ve Çarlık hayali olmasıdır. Rusya kendini tehdit altında hissedince doğal olarak hızlı hareket eden ve güvenliği sağlayacak bir otokrata yönelebiliyor batı demokrasinin gelmesi zor bir ihtimaldir. Rusya'da, büyük Rusya'yı isteyen bir kesim var yani Rusya'nın büyümesi bazı hakların bastırılması gerekir. Bu yüzden otokrasi Rusya'da etkin olacağı belli bunların yanın Başkanın tam resmi olmayan yetkileri de var;

  • 1996 yılarında Rusya'da başkana 75 bin 'den fazla kişinin çalıştığı biliniyor.

  • Güvenlik Konseyi başkana bağlı ve bazı askeri yöneticiler zamanında katılmıştır.

  • Diğer başkanın destek hizmetleri arasında Kontrol Müdürlüğü (resmi yolsuzluğu soruşturmakla görevli), İdari İşler Müdürlüğü, Başkanlık Basın Servisi ve Protokol Müdürlüğü bulunmaktadır. İdari İşler Müdürlüğü , yaklaşık 50.000 çalışanı olan 200'den fazla devlet endüstrisinin yönetimini içeren bir işlev olan, hükümetin yürütme, yasama ve yargı organları için devlet kulübelerini, sanatoryumları, otomobilleri, ofis binalarını ve diğer yüksek ofis gereksinimlerini kontrol eder.

  • Başkan ayrıca askeri politika üzerinde geniş yetkilere sahiptir. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı olarak , başkan savunma doktrinini onaylar, silahlı kuvvetlerin yüksek komutanlığını atar ve görevden alır ve daha yüksek askeri rütbeler ve ödüller verir. Başkan, ulusal veya bölgesel sıkıyönetim ve olağanüstü hal ilan etme yetkisine sahiptir . Her iki durumda da, parlamentonun her iki meclisi de derhal bilgilendirilmelidir. Üst meclis olan Federasyon Konseyi , böyle bir kararnameyi onaylama veya reddetme yetkisine sahiptir.

Putin her kurumu denetlemede ve askeri yetki olarak güçlüdür. Putin baştan indirmek zordur.


Başkan nasıl seçilir;

Anayasa, başkan seçimleri için çok az şart koyuyor ve birçok konuda kanunla belirlenen diğer hükümleri erteliyor. başkan süresi altı yıl olarak belirlendi ve başkanı art arda yalnızca iki dönem görev yapabilir. Bir başkan adayı, en az 35 yaşında, Rusya vatandaşı ve en az on yıldır ülkede ikamet ediyor olmalıdır. Bir başkan sağlık sorunları, istifa, görevden alma veya ölüm nedeniyle görevine devam edemez hale gelirse, en geç üç ay sonra başkan seçimi yapılacak. Böyle bir durumda Federasyon Konseyi seçim tarihini belirleme yetkisine sahiptir. Aday kaydetmek için 1 milyon imzaya ihtiyaç duyar. ama imzaların yüzde 7'sinden fazlası tek bir federal yargı alanından gelemez. Yüzde 7 şartının amacı, geniş toprak tabanlı adaylıkları teşvik etmek ve yalnızca bir şehir veya etnik yerleşim bölgesi tarafından desteklenen adayları ortadan kaldırmaktır. Bunlardan önce Rusya Merkez Seçim Komisyonuna başvuruda bulunulması ve ondan sonra bu süreçleri tamamlaması lazımdır. Yasa, başkanlık seçiminin geçerli olabilmesi için seçmenlerin en az yüzde 50'sinin katılmasını gerektiriyordu. Yasayla ilgili Devlet Duması tartışmasında, bazı milletvekilleri en az yüzde 25'i savundu (bu daha sonra Devlet Dumasını kapsayan seçim yasasına dahil edildi), birçok Rus'un oy kullanmaktan hayal kırıklığına uğradığı ve oy kullanmayacağı konusunda uyarıda bulundu. Başkanlık Seçimi Kanunu, kazananın kullanılan oyların yüzde 50'sinden fazlasını almasını şart koşuyor. Hiçbir aday yüzde 50'den fazla oy alamazsa (birden fazla aday nedeniyle oldukça olası bir sonuç), en çok oy alan iki aday ikinci tur seçimlerde karşı karşıya gelmelidir.

Hükümet nasıl kurulur; Başkan tarafından atandıktan ve Devlet Duması tarafından onaylandıktan sonraki bir hafta içinde, başbakan, başbakan yardımcıları ve federal bakanlar da dahil olmak üzere tüm alt Hükümet pozisyonları için başkana aday göstermelidir. Rusya'da eğer bir sorun olursa genellikle kurban başbakan olur. Örnek; Yeltsin kendi başarısızlıklarını başarılı olan Chernomyrdin üzerine bıraktı ve kamuoyu da onu suçladı ama seçimlerden sonra başkanlığa tekrar Chernomyrdin'i getireçeğini duyurdu. Aslında başbakanlar, başkanların kurbanı oluyorlar. Başkanlar kendileri çoğu politikalarım belirlediği halde başkanlara sucu atabiliyorlar.


Parlamento

Rusya iki meclisi bir yapıya sahiptir. Alt meclis devlet Duması üst meclis ise Federal konseydir.


Devlet Duması: Hükümet Başkanının atanmasına onay verilmesi, Hükümete güven konusunun kararlaştırılması, Merkez Bankası Başkanının atanması ve görevden alınması, Başkanın ve denetçilerin yarısının atanması ve görevden alınması Sayıştay üyeliği , İnsan Hakları Komiserinin atanması ve görevden alınması, af ilanı, başkanın aleyhine görevden alınması nedeniyle suçlamaların ileri sürülmesi vb. yetkileri vardır.


Partiler

Millet Vekili Sayısı

Birleşik Rusya Partisi

324

​Komünist Parti

57

SRZP

28

LDRP

23

450 üyeli bir meclistir her zamankisi gibi 4 büyük partiyi ele alacağız.

Birleşik Rusya Partisi: Şuan ki başkanı Dimitri Medvedev'dir. Muhafazakar partidir. Putin'in ideolojinse bağlı bir partidir.

Komünist Parti: Sovyet Birliği Komünist Partisi'nin halefidir. Marksist-Lenin'e bağlı solcu partidir. Baskın sosyalist üretim ilişkilerine sahip karma bir ekonomi çerçevesinde doğal kaynakların , tarımın ve büyük sanayilerin millileştirilmesi yer alıyor.

SRZP: Sosyal muhafazakar ve sosyal demokrat bir partidir. Alt küçük partilerin birleşimiyle kurulmuş bir partidir. Bireyin hal ve özgürlüklerini güvence altına alan ve refah devletini sağlamayı amaçlayan bir partidir. 21. yüzyılın Yeni Sosyalizmi çağrısında bulundu. Partinin Kremlinin uydusu olduğu düşünülüyor.

LDRP: Sağcı popülist ve aşırı milliyetçi bir partidir. Kapitalizmi ve monarşiyi savunan bir partidir. Faşist bir partidir.


Federal Konsey: Rusya Federasyonu'nun unsurları arasındaki sınır değişikliklerinin onaylanması, sıkıyönetim veya olağanüstü hal getirilmesine ilişkin başkanın kararnamesinin onaylanması, olasılık hakkında karar Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Rusya toprakları dışında kullanılması, başkan seçimlerinin atanması, başkanın görevden alınması , Rusya yüksek mahkemelerinin yargıçlarının atanması , Rusya Federasyonu Başsavcısının atanması ve görevden alınması, Başkan Yardımcısı ve tüm Muhasebe Odası denetçilerinin yarısının ve diğerlerinin atanması ve görevden alınması gibi görevleri vardır.



Partiler

​Senatör Sayısı

Birleşik Rusya Partisi

142

​Komünist Parti

4

SRZP

4

​LDRP

4

Rusya 2024 Seçimleri

Başta ortaya atılan olasılıkları inceleyip sonra kendi analizimi paylaşacağım elbette o olasılıklara kendi yorumlarımı yapacağım bu arada 2023 bölgesel seçimlerin başta değinelim 10 Eylül Pazar günü yapılacak Rusların savaşlara azınlıkları göndermesi UR( Birleşik Rusya Partisi'nin kısaltımı)'un bazı bölgelerde kaybedeceğini söylemek mümkündür. Biz 2024 seçimlerinin üzerinde duracağız. İhtimallerden başlayalım;

1-) Abbas Gallyamov; Siyasi danışmanlık yapmış ve Rusya'nın iç siyaseti hakkında yorum yapan bir kişi olan Gallyamov, Putin'in kaybetti demesinler ve geri adım attı demesinler diye kamuoyunda böyle söylentiler olmasın diye seçimlere katılmayacak bunun yanında Batı ile yeni sayfa açmak için yeni bir isim lazım diye yorumda bulundu. Putin'in bir halef seçeceğini de söyledi. Putin'in artık kendini güvene alçağına ve evine çekilip zengin hayatına döneceğinde söyledi.

2-) Yeni Maske: Putin seçimlere katılmasa da onun için bir makam oluşturup daha güçlü yapabilirler bu olasılığa pek ihtimal vermiyorum.

3-) Gizli El: Burada Putin'in yerine gelecek kişi bir kukla görevi görerek tıpkı Dimitri Medvedev olduğu gibi arka plana olduğu bir sahnede görebiliriz. Bu ihtimalde pek bir dayanağı yoktur. O yüzden olasılığı sıfıra bile yakın diyebilirim ama sıfır değil.

4-) Tekrar Adaylık: Tekrar aday olabilmesi için Putin'in bu kışın bitimine doğru yapacağı yeniden Ukrayna'ya yapacağı askeri harekatın başarılı geçmesi lazım ama Batı'nın, Ukrayna'ya verdiği silahlar ve savunma sistemleri(daha vermedikleri vereceğim dedikleri de dahil) örneğin: Hollanda eğer Ukrayna'ya Patriot sistemini verirse Rusya'nın havadan saldırma olasılığı düşecektir. Rusların karada o kadar iyi savaşamaması zaten Kiev'i almamasının yanında Ukraynalıların onları doğuya doğru geri çekilmesini sağlamsı Rusların 300 bin askerle tekrar bir operasyon yapsa bile bunu havadan çok destekleyemeyeceklerdir eğer Patriot sistemi verilirse, Polonya'nın Leopard 2 tanklarını verirse Rusların karada da ve havada pek şansı olmadığını gösterecektir. O yüzden Putin yerinden bir devrim ya da bir darbe ile inmek istiyorsa tekrar aday olabilir ama Putin şapkadan tavşan gibi bir şey çıkarıp Ukrayna'yı yenerse tabi seçimleri kazanıp uzun yıllar daha başkan olabilir. Putin bu tekrar operasyonu kazanma ihtimali olsada bu kazanım büyük kayıplarla olacaktır. Bu yüzden Putin yine kazanması zor olacak, kazansa da eskisi bir iktidarı olmayacaktır. Bu savaşın sonunda Rusya'ya onurlu bir çıkış verilecektir ama Rusya, Dünya sahnesinde eskisi kadar etkin olmayabilir. Bu savaşın eninde sonunda en büyük kaybedeceği bence Ukrayna olacak ondan sonra da Rusya olacaktır. Rusya bu savaşın beklenildiği gibi Batı'nın kucağından çok Çin'in kucağına düşecektir. Yani ABD amacı Rusya'yı kendine yakın bir iktidarın gelmesini sağalmak olsada bunda başarılı olmayacak tam tersi Rusya'yı, Çin'e doğru itecektir. Bunu Kissenger bir konuşması ile destekleyelim; İngiltere merkezli Sunday Times gazetetesine konuşan Kissenger, şimdi sorulması gereken sorunun, bu savaşın nasıl sona ereceği ile ilgili olması gerektiğini belirterek, “ ‘Ukrayna’daki özel askeri operasyon’ tamamlandıktan sonra Rusya’nın Çin’in Avrupa'daki ileri karakolu olmasını istemiyorsak, Ukrayna’ya hem de Rusya’ya dünyada bir yer bulmamız gerekecek” yorumunda bulundu. Anlayacağımız Çin'e doğru ticareti artı Rusya'nın yani yavaş yavaş oraya bağlanıyor. Bu bağlantı ABD daha büyük belalar açacaktır.


Birleşik Rusya Partisinin(UR) kazanmadığı bir ihtimali değerlendirelim Bu değerlendirilmelere Ukrayna savaşına nasıl bakacağını ekleyeceğim ve Batı yanlısı bir partinin Rusya'da çıkabilme ihtimalinde göz önünde bulunduracağım o zaman başlayalım burada şahıslar yerine direk partinin iktidarlığı konuşulacak yani bütüncül olacaktır.

Komünist Partinin İktidarlığı; İkinci büyük parti başa geçme ihtimali daha yüksek daha önce de dediğimiz gibi Sovyet Birliği Komünist Partisi'nin halefidir. Liberal-Demokratik değerleri reddetmektedir.

3 aşmalı süreç vaat ediyor;

  1. Özelleştirilen kamuları yeniden kamulaştırmayı vaat ediyor ama bunun büyük şirketlerin doğmasını engellemek küçük çaplı işletimleri hedefe almayacağını söylüyor. Bunun yanında Sovyet Cumhuriyetini geri getirmeyi vaat ediyor.

  2. Konsey ve sendikaların yetkileri artırılacak rolleri daha önemli halle gelecektir. Sosyalist ekonomiye aşmalı olarak geçilecek ama küçük özel sermaye korunacaktır.

  3. Sosyalizm inşaa edilmiş olacak

Gördüğümüz gibi Sovyet'in ruhu hayla Rusya'nın üzerinde dolaşıyor ve parti başa gelirse ruh çan bulabilir. Parti Çin'e yakın bir partidir. örneğin; Birinci Sekreter Gennady Zyuganov da Çin'in başarılı örneğinden ders çıkarıp Rus sosyalizmini inşa etmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca tüm parti üyelerini "Deng Xiaoping'in seçilmiş eserlerini" okumaya teşvik etti. 2008'de Çin'e yaptığı ziyarette "Çin'in başarısından daha önce ders alsaydık Sovyetler Birliği dağılmazdı" demişti. Gördüğümüz gibi Rusya'da iktidara geçmesi muhtemel ikinci parti ama düşük değil UR( Birleşik Rusya Partisi)'un kazanmama ihtimalinde kazanma olasılığı en yüksek partidir. bütün vaatlerini saymayacağım ama şunları sayalım; konutları tekrar devlet karşılayacak, ailelere yardım sözleri, işçi ücretlerin artırılması vaatleri gibi vaatleri vardır. Parti ateist bir partidir. Partide dini propaganda yasaktır ama parti Rus Ortodoks Kilisesi ile işbirliğinden yanadır. Joseph Stalin'i parti başkanı sevmektedir.

Ukrayna'ya bakış acısı;

  • 2014 yılında parti, Rusya'yı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni resmen tanımaya çağırdı.

  • 2022 Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından CPRF, işgali destekleyen bir bildiri yayınladı ve NATO'yu "Ukrayna'yı köleleştirmeyi" planlamakla ve böylece "Rusya'nın güvenliğine yönelik kritik tehditler" oluşturmakla suçladı. Ukrayna'nın "askerden arındırılması çağrısında bulundu. Parti , çatışmayı , Rusça konuşanlara karşı soykırım uygulayan ve Rus güçlerini özgürleştiren Ukraynalı Banderitler ile faşistler arasındaki çatışma olarak çerçeveledi. CPRF ayrıca ABD ve NATO'yu Avrupalı ​​faşist sempatizanları ve Orta Doğulu teröristleri Rus ordusuyla savaşmak için Ukrayna'ya göndermekle suçladı. CPRF'nin Duma parti kurulunun üç üyesi Vyacheslav Markhaev , Mykhailo Matveev ve Oleg Smolin şimdiye kadar savaşa karşı olduklarını ifade ettiler.

Gördüğümüz gibi Ukrayna hakkında düşünceleri ondan sonra Çin'le yakınlığı nedeni ile Batı'ya yanaşacak parti değil anlayacağımız bu parti gelirse Çin'le daha sıkı bir el tutup Batı'nın üzerine gitmesi muhtemeldir.


Rusya Liberal Demokrat Parti(LDPR) İktidarlığı: Aşırı sağcı, popülist, anayasal monarşist ve aşırı milliyetçi bir partidir. Parti ne demokrat ne liberal nede parti olarak anlıyor. Partinin ölen kurucusu Vladimir Zhirinovsky, KGB ile iyi bağları olduğu biliniyor. Parti hem Yeltsin hemde komünistlerin kararlarını beğenmeyen bir kitle olarak kabul görüyor. (Zhirinovsky'in görüşüne göre) şimdi gelelim bu partinin çılgın önerilerine;

  • Bütün organize suç çetelerin kafasından vurulmasını önermiştir.

  • Çeçenlerin Rusya'dan atılmasını önermiş bir partidir.

  • Rusya'nın sınırlarını genişletmesi çağrısında bulundu. Hem Rusya hemde dış ülkeler şok oldu.

  • Parti ne kapitalist ne de komünist karma bir ekonomiyi savunuyor. Merkeziyetçi bir parti

  • Parti Belarus, Ukrayna ve eski Rus topraklarının bazılarını hayla kendilerinin olduğu doğrultusunda hak iddia ediyor.

  • AB'nin genişlemesine karşıdır. NATO'yu düşman olarak görür.

  • Panslavizm'i savunur.

  • Zhirinovsky, "yüce hükümdar" başlıklı bir hükümdarın Rusya'yı yönetmesini istediğini ve cumhurbaşkanı seçilirse siyasi rakiplerini vuracağına söz verdiğini belirtti.

Parti açıkça Çarlık Rusya'sı bu yüzden Ukrayna'yı kendi toprakları gördüğü içinde o da işgal gözüyle bakması muhtemeldir. AB ve NATO'yu düşman olarak görüyor. Rusya'daki demokrasiyi yıkıp Çarlığı geri getiremezse de ona yakın bir şey getirebilir. Bu şıkta da Batı ile dost bir iktidar yok.


Adil Rusya- Gerçek İçin: Sosyal muhafazakar ve sosyal demokrat bir partidir. Ekonomik eşitsizliğin az olduğu fakat mülkiyet hakkının korunduğu, piyasa ekonomisinin sürdürüldüğü bir refah devletinin kurulmasını amaçlayan bir partidir. Kemlin kaynaklı bir parti olduğu düşünülüyor yani yapay bir parti olarak görenler var.( pek başa geçme ihtimali vermediğim bir partidir.)


Burada da gördüğümüz gibi Rusya'da bu 4 büyük parti Batı yanlısı değil yani anlayacağımız ABD'nin planındaki en büyük yanlış kendilerine yakın bir hükümetin geleceği bir görüşüdür. Partiler genellikle demokrat değil otokrat kalıyorlar Rusya'da 2024 seçimlerinde bir demokrasi çıkışı beklenmiyor bunun üzerine LDRR başa geçerse Çarlık Rusya'sına yakın bir şey görmemiz mümkündür. Peki bu partiler geldiğinde mesela Komünist Parti, Sovyet'i getirecem diyor peki getirebilir mi ? Rusya'da başta da gördüğümüz gibi Cumhurbaşkanı güçlü tam getirir demiyorum aynı Sovyet olmaz demiyorum ama yakınlaştırabilirler yada belki aynı Sovyet olur.

Rusya'nın Geleceği


Rusya Bilimler Akademisi Felsefe Enstitüsü'nün baş araştırmacısı Vladimir Shevchenko, Rusya'nın dağılma sürecinin çoktan başladığını söylüyor. Bu parçalanmanın asıl nedeni ise bir fikir ortaya koyamaması, bir projenin olmaması Rusya'nın dağılmasında en büyük etken olacaktır. SCBB dünya komünizmi sunarken var olan Rusya dünyaya bir şey sunamıyor. Bunun yanında Shevchenko bunun yanında üç neden sunuyor;

  1. Ortak düşmanın olmaması

  2. Rusya'daki etnik azınlığın ayrımcılık görmesi

  3. Rusya'daki, cumhuriyetlerin tam bir devlete dönüşmesi

Biz bu dört konuyu başta kendimizce yorumlayacağız ve ilk Rusya'nın gerçekten bir fikri var mı ? aslında var Putin daha çok Ortodoks Rusya politikasına dönmesi durumu var gelin bu politika başarılı mı ? ilk olarak tarihi kime dayanıyor ona değinelim II. Vasiliy(1425-1462) ile başlar Doğu Roma'nın(Bizans dense de biz Doğu Roma olarak söyleyeceğiz), İstanbul'un Fetih'i ile yıkılması Ortodoksluk merkezi Moskova olmasını sağladı ve Ruslar 2.Roma yıkıldı 3.Roma biz olacağız dedi. Olay yine Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u feth etmesiyle başladı yani anlayacağımız. Bu ideoloji SCBB doğuşu ile yıkıldı. Yani anlayacağımız eski bir ideoloji ama küçümsemek lazım 225-300 milyon arası Ortodoks olduğu düşünülüyor peki başaralı olur mu ? o soruya gelelim ABD, Rusya'nın bu yoluna taş koydu bazı bölgelerde Örneğin Yunanistan başpiskoposu 14.05.2013 ziyareti ve orda yaptığı ayinler ve ABD ile piskoposun iyi ilişkileri ve Ukrayna savaşında Batı bloğunda durması Yunanistan'daki Ortodoks hamlesi başarısız oldu. Ukrayna ile savaşması ve Ortodoks kanı dökmesi yine Ukrayna'daki Ortodoks kitleyi Rusya'dan uzaklaştırdı(arlarında elbette Rusya'ya iyi yönde bakan var ama sayıları az). İstanbul patrikhanesi ile ABD görüşmeleri yine Rusya'nın Ortodoks ideolojisine hasar verdi. Sırbistan gibi ülkelerde Ortodoksluk tutsa da genel baktığımız zaman pek başarılı olacakmış gibi görünmüyor. Anlayacağımız bu ideoloji tutmaz.

Orta düşman şıkı ise artık Rusya'nın ortak bir düşmanı var muhalif iki büyük parti Rusya'yı, Ukrayna Savaşına karşı destekliyor ve daha sert olmasını isteyenler var. Yani artık Rusya'nın ortak düşmanı var.


Rusya'da, Ukrayna-Rusya savaşında etnik azınlıklar gönderiliyor. Gelecekte etnik azınlıklar daha çok özerklik ya da bağımsızlık isteyebilir.

Federasyonun içindeki Cumhuriyetlere ilerde değinecekse de bir örnek verelim Tataristan Kiril alfabesinden, Latin alfabesine geçme isteği üzerine birliğin dağılacağından korkan Rusya hemen yasakladı.


Peki Rusya dağılır mı ? ne kadar Batı, Ukrayna'ya girdiği için Rusya dağılacak densede Rusya'nın yukarda da anlattığımız gibi etnik azınlık, ideoloji olmaması ve bunun yanında en önemli nedenlerinden biri nüfuz azalması (https://tr.euronews.com/2022/01/29/modern-tarihteki-en-buyuk-dusus-rus-nufusu-1-milyondan-fazla-azald) Rusya'nın nüfusu 2021 itibari ile 1 milyon 40 bin kişi azaldı. Zaten toprak başına az nüfus düşen Rusya'da bu gidişle gelecekte toprak yapısını tutamayacak bir nüfus olmayacağından dağılması muhtemel olacaktır. Ukrayna bunu biraz sadece erkene alır Rusya 2050-2099 arası dağılacağını düşünüyorum George Friedman kitabında bunu; 2020'lerin başında Yeni Soğuk Savaş, Rusya'nın azalan nüfusu ve zayıf altyapısı ile birlikte Rusya üzerindeki ekonomik gerginlik ve siyasi baskı Rusya'nın federal hükümetinin, Sovyetler Birliği'nin dağılması gibi tamamen çökmesine neden olduğunda sona erecek. alsa da bunun zaten gerçekçilikten(2020 yılları dağılması fikri kast edilmiştir) çok uzak olduğu bellidir. Ama ABD ve dünyada bazı analistler Rusya'nın 21. yüzyılın sonlarına doğru dağılacağını söylemektedir. Ukrayna savaşının etkinsin anlatıldığı gibi Rusya bu nedenle dağılmayacak dediğimiz gibi ideoloji olmaması, etnik azınlığın ayrımcılık görmesi, nüfus azalması gibi büyük nedenler olacaktır. Bide Rusya-Ukrayna savaşı bitmiş bir savaş değil geçmişte Ruslar biraz hırpalanıp tekrar ayağa kalktığı görülmüştür yani Şubat sonu Rusya'nın, Ukrayna'ya daha büyük orduyla girip başarıp başaramaması gibi ihtimal var anlayacağınız Ruslar tekrar ayağa kalkabilir kalkamasa bile bu savaşın sonucunda Rusya'nın kazanacağını Batı'da savaşın başlarında söylüyordu ama Pirus zaferi(Büyük kayıplarla kazanılan savaş) gibi olacak diyorlardı amaç Batı'nın, Rusya'ya diz çöktürüp sonra onurlu bir çıkış vererek kendi bloğuna çekip Çin'i yalnız bırakmak ama yukarıda da anlattığımız gibi Rusların iç yapısı buna müsait değildir. Peki Rusya dağılırsa hangi bölgeler nereye kayar ;

  • Rusya'da, Buryatia bölgesindekiler Moğol azınlığıdır. Pan-Moğolizm fikrinde yani büyük Moğolistan fikrinin içinde yer alır.

  • Bazı Kazak milliyetçileri Kazakistan'ın sınırına yakın olan Orenburg kendilerine katmak istiyorlar.

  • Eski Finlandiya toprağı olan Karelya'yı hayla almak isteyen Finlandiyalılar olsada bu ihtimal zor orası çoktan Ruslaştırıldı bile


Bu fotoğrafı buraya bırakmamın nedeni Çin tarafından yayınlandığı iddia edilen bu fotoğraf aslında Çin televizyon kanalından böyle bir fotoğraf yayınlanmasa da komik bir fotoğraf olmuş o yüzden koydum.





Yerel ve Bölgesel Güçler

Rusya Federasyonu, bölgesel yetki alanlarının Sovyet modelinde çok az değişiklik yapıldı. 1993 anayasası federal bir hükümet ve cumhuriyet statüsüne sahip yirmi bir etnik bölge de dahil olmak üzere seksen dokuz ulus altı yargı bölgesini sıralar. On özerk bölge veya okruga (sing., okrug ) ve Yahudi Özerk Oblastı (Yevreyskaya avtonomnaya oblast', Birobidzhan olarak da bilinir) vardır. Etnik olarak tanımlanmış yetki alanlarının yanı sıra, altı bölge (kraya; sing., kray) ve kırk dokuz bölge (vilayet) vardır.

Moskova ve St. Petersburg şehirleri çevredeki yargı alanlarından bağımsızdır. "Federal öneme sahip şehirler" olarak adlandırılanlar, oblastlarla aynı statüye sahipler. On özerk bölge ve Birobidzhan, bir bölge veya bir bölge olan daha büyük yetki alanlarının bir parçasıdır. Merkezi hükümetin gücü ve etkisi azaldıkça, birçok yargı alanında valiler ve belediye başkanları tek ilgili hükümet yetkilileri haline geldi.

Federasyon Anlaşması Mart 1992'de Başkan Yeltsin ve özerk cumhuriyetlerin ve diğer etnik ve coğrafi alt birimlerin çoğu lideri tarafından imzalandı. Anlaşma, her biri bir tür bölgesel yargı yetkisine ilişkin üç ayrı belgeden oluşuyordu. Merkezi hükümete ayrılan yetkileri, ortak yetkileri ve öncelikli olarak alt birimler tarafından kullanılacak olan yetkileri özetledi.

Bölgesel güçler ve özellikleri

  • Bununla birlikte, birçok ulus altı yargı bölgesinin kendi anayasaları vardır ve bu belgeler genellikle yargı yetkisine federal anayasanın hükümleriyle tutarsız yetkiler tahsis eder.( böyle kararları tam çözecek bir yer olmasada bu sorunla karşılaşınca genel anayasa geçerlidir.)

  • 1993 anayasasına göre, cumhuriyetler, bölgeler, oblastlar, özerk oblast, özerk bölgeler ve federal olarak belirlenmiş şehirler "federal devlet gücü kurumlarıyla ilişkilerinde eşit" olarak kabul edilir.

  • Bölgesel güçlerin kendi resmi dilleri vardır(Rusça dışında). Ama Federasyon dili Rusçadır.

Ne kadar özerklik verilse de Duma'da tam bir eşit federal temsil olmadığını söyleyebiliriz. Elbette

Yazımı burada noktalıyorum.


Kaynakça





1 Comment


Enes Tekeş
Enes Tekeş
Feb 09, 2023

Mükemmel olmuş ellerine sağlık

Like
bottom of page