top of page
Yazarın fotoğrafıazizcan fırat

Kuyrukluyıldızlar

Güncelleme tarihi: 18 Haz 2022

Kuyruklu yıldız nedir?

Güneş yörüngesinde bulunan güneş sistemine ait cisimlerdir. Buz ve tozda oluşan bir çekirdek içerirler. Kuyruklu yıldızlar Güneş'e yaklaştıkça bu buzlar buharlaşmaya başlar buna da süblimleşme denir.

Kuru buzu havayla bileştirdiğinizde buzdan doğruca buharlaşmaya geçer. Kuyrukluyıldızlardaki maddeler çekirdeğin etrafında koma adı verilen bir bulut oluşturur ve peşi sıra bir çift kuyruk dalgalanır. toz kuyruk kuyruk kuyrukluyıldızdaki tozlardan oluşurken plazma kuyruk, Güneş Rüzgarı ile karşılaşınca parlayan iyonize gazlar içerir. Kuyrukluyıldızların ilginç biçimde altlarında parçacık akıntılarının izlerini bıraktıkları bilinir. bunlarda nihayetinde kuyrukluyıldızın yörüngesi boyunca saçılırlar. dünya bu akıntıların, akıntılardan biri ile karşılaşınca maddeler atmosferimiz tarafından yakalanır. akıntıdaki parçacıklar yüzeye düşerlerken atmosferde buharlaşarak meteorları oluştururlar.

Oort bulutunda buzdan oluşan çok fazla cisim vardır ve buradan geldiği düşünülür.

Kuyruklu yıldızlar hakkında fikirler

Aristoteles atmosferimizin üst kısmında olduğuna inanıyordu. İş öyle değildi bize o kadar yakın olsaydı hareketleri hızlı olurdu halbuki konumları çok yavaş değiştiriyorlardı. Bunu da kanıtlayan Danimarkalı astronom Tycho Brahe 1577 yılında ortaya çıkardı kuyruklu yıldızların konumunu aylarca takip ederek buldu. Kepler'in cisimlerin Güneş'in etrafında nasıl hareket ettiğine dayalı fikirleri uygulayarak kuyrukluyıldızların yörüngelerini ispatladılar.



Comments


bottom of page