top of page
Yazarın fotoğrafıazizcan fırat

Yatırım Hakkında Bilgiler( yatırım tavsiyesi değildir.)

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2023

Yatırım(ABD borsasına göre hazırlanmıştır.)

sektör: içinde bir den fazla endüstri bulundurabilir. Endüstri belirli bir grubu temsil eder örneğin tekstil endüstrisi


Yatırım döngüsü: Durgunluktan sonra büyüme döngüsü gelir. Kamu ve hizmet sektörü ekonomik gerileme varken iyi performans gösterir. Ama ekonomik büyüme varsa teknolojik sektörleri iyi performans gösterir.


Endeks: karşılaştırmadır. Ekonomik olarak iyi mi kötü mü karşılaştırması( bu alanda endeks karşılaştırmasını en iyi yapan şirket DOW JONES ENDÜSTRİ ORTALAMASI) (Standard & Poor’s yani S&P 500 geniş hisse alanını takip eder.) (Russell 2000 küçük şirketleri değerlendirir.)



Bir şirket hakkında bilgi edinmek;

  • "Securities and Exchange Commission" (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu): Bu kuruluş, ABD sermaye piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesiyle görevlidir. Kurul, federal yasalarla belirlenen görevleri yerine getirir ve yatırımcıların haklarını korumak, şeffaflığı sağlamak, dolandırıcılığı önlemek ve piyasa istikrarını sağlamak gibi amaçlarla çalışır.

  • EDGAR: Yatırım yapmak istediğiniz bir şirket hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.



Küresel Ekonomide Kurallar;

  • ABD'deki bir kriz dünyayı etkiler.

  • Eğer ana ekonomiler hızla geriliyorsa yeni ortaya çıkan ekonomiler hızla gelişmeye başlar.

  • Dünya’da iletişim hızlı olduğu için önemli olaylar ekonomiyi daha hızlı etkiler.

  • Okuma ve araştırma yapmanız için evrensel dili bilmeniz lazım yani İngilizceyi öğrenmek gerekir. Elbette otomatik dil çevirici uygulamaları var ama bazı şeyleri çevirmiyor onları tek tek Google çeviriye yazıp çevirmeniz zamanınızı alçaktır.



Yarım tekniği: bir şirketten hisse alacaksanız şu üç hususu araştırmanız lazım araştırma, analiz ve soruşturma


Bilanço: bazı şirketler grafikleri çok renkli gösterince bilançosu iyi gittiğini sanabilirsiniz ama öyle olmayabilir. Yönetim başkanın mektubu çok büyük ideallerle dolu olabilir ama bunu dikkat çekmek için yaparlar genellikle örneğin Elon Musk zamanında tarih verir ama daha geç yapar.



Hisse analiz teknikleri;

  • Teknik Analiz: Hisse senedi teknik analiz, geçmiş fiyat ve hacim verilerini kullanarak hisse senedi fiyatlarının gelecekteki hareketlerini tahmin etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu analiz yöntemi, hisse senedinin geçmiş performansını analiz ederek fiyat trendlerini, destek ve direnç seviyelerini, ticaret hacimlerini ve teknik göstergeleri inceleyerek gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışır.

  • Hisse senedi temel analizi: bir şirketin finansal durumunu, yönetim kalitesini, endüstri trendlerini ve makroekonomik koşulları inceleyerek hisse senedi fiyatının değerini belirlemek için kullanılan bir analiz yöntemidir. Bu yöntem, bir şirketin geçmiş performansını, mevcut durumunu ve gelecekteki beklentilerini inceleyerek yatırımcılara şirketin gerçek değerini belirleme konusunda fikir verir.



Hangi şirketlerin hissesi alınabilir;

  1. Sağlam iş modeli: belirli bir amacı vardır ve o takvime göre hareket ediyordur.

  2. Üst yönetim: yenilikçi, fikirlere açıktır. Şirketin büyümesini sağlayabilir. Örneğin Fordun CEO’su yenilikçi biri ama Fordun başarılı olup olmayacağı elbette tartışmalı

  3. Önemli piyasa payı(ürünün kalitesi): Piyasada önemli payı olan bir şirkettir. Kitleler bu şirketin ürünlerine güveniyordur. Örnekler; Apple telefonlarına piyasada bir güven vardır, Nutella nerede olursanız olun Nutellanın tadı aynıdır.

  4. Rekabet ve avantajları: Piyasada önde giden şirkettir. Rakibi azdır. örneğin Google sizce pek rakibi var mı?

  5. Yeni gelişmeler: direk örnekle açıklayayım Tesla’nın geleceği parlak nedeni geleceğimiz artık benzinli değil, elektrikli araçlar olacaktır. Şunu söylemek gerekirse profesyoneller genellikle Tesla da kısa vadeli değil uzun vadeli yatırımcılardır.


Hisse senedi nedir? : bir şirkete ait sahiplik payını temsil eden bir menkul kıymettir. Sahiplik payları, şirketin hisse senetlerinin bölünmüş kısımlarıdır ve yatırımcılara şirketin ortakları olarak işletme kararlarına katılma hakkı, kar payı alma hakkı ve oy kullanma hakkı verir. Yatırımcılar hisse senetleri aracılığıyla şirkete ortak olurlar ve şirketin faaliyetlerine finansal açıdan katkıda bulunurlar


3

Bir şirketi tek taraflı bakmayın: Bir şirket tek bir yerden kar elde edemiyor olabilir. Mesela Apple tek telefondan etiği kara değil hizmetlerden ya notebooktan da ne kadar kar elde ettiğine bakmak gerekir.


Hisse senetleri çeşitleri;

  • Adi Hisse: adi hisse, bir şirketin sahip olduğu hisse senetlerinden en yaygın olanıdır. Sahiplerine oy hakkı verir ve şirketin karından pay alma hakkı verir. Ancak, adi hisseler öncelikli hisselerden farklı olarak öncelikli ödeme hakkına sahip değillerdir. Yani, şirket iflas ederse öncelikle öncelikli hisse senetleri ödenir ve kalan miktar adi hisse senetleri sahiplerine dağıtılır.

  • Tercihli Hisse: Tercihli hisse senedi, bir şirketin sahip olduğu hisse senetlerinden bir türüdür. Sahiplerine adi hisselerin aksine öncelikli ödeme hakkı sağlar, yani şirket iflas ederse öncelikle tercihli hisse senedi sahipleri ödenir. Ancak, tercihli hisse senetleri oy hakkı vermez ve şirketin karından pay alma hakkı da sınırlı olabilir. Yani, şirket kar payı dağıtacağı zaman öncelikle tercihli hisse senetlerine belirli bir oranda ödeme yapılabilir.



Önemli iki borsa;

  • NYSE: NYSE (New York Stock Exchange), Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde bulunan ve dünyanın en büyük borsalarından biridir. NYSE, hisse senetleri, tahviller, borsa yatırım fonları (ETF'ler) ve türev ürünleri gibi birçok finansal enstrümanın alım-satım işlemlerinin yapıldığı bir piyasadır. NYSE, Amerikan hisse senedi piyasasının en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilir ve birçok büyük şirketin hisse senetleri bu borsada işlem görür. NYSE, açık açık artırma yöntemiyle işlem görür ve yatırımcılar için güvenli, şeffaf ve likit bir ortam sağlar. Aralık 2005’te ordan koltuk alabilmek içi en yüksek fiyat 4 milyon dolardı. tek bir günde 5 milyar işlem yaparak rekor kırmıştır.

  • NASDAQ: NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations), ABD'nin New York dışındaki birçok şehrinde bulunan ve teknoloji şirketlerinin yanı sıra diğer endüstrilerin de hisse senetlerinin alım-satım işlemlerinin yapıldığı bir borsadır. NASDAQ, dijital bir platformda işlem gören bir borsadır ve genellikle yüksek büyüme potansiyeline sahip şirketlerin hisse senetlerini barındırır. NASDAQ, dünyanın en büyük borsalarından biridir ve pek çok teknoloji şirketinin hisse senetleri burada işlem görür. NASDAQ, geleneksel borsalara kıyasla daha düşük işlem maliyetleri ve daha yüksek hızlı işlem yapabilme özellikleri sunar. Dünya’daki ilk elektronik borsa olarak açıldı. NYSE göre katılımı daha kolaydır. Hisse alıp-satmak NYSE göre daha kolaydır.


Kârlarına göre hisse senetleri;

  • Gelir hissesi: bir şirketin elde ettiği gelirin bir bölümünü hissedarlara dağıtmak için çıkardığı bir tür hisse senedidir. Bu hisse senetleri, diğer hisse senetlerine göre daha yüksek bir temettü ödemesi yaparlar. Temettü, şirketin elde ettiği karın bir kısmıdır ve hissedarlara belirli bir oranda dağıtılır. Gelir hisse senetleri, genellikle yüksek temettü ödemesi ve düşük risk seviyesi sunar. Ancak, gelir hisse senetleri genellikle hisse fiyatında büyük bir artış göstermezler, bu nedenle hisse senedi yatırımcıları genellikle uzun vadeli temettü getirisi arayan yatırımcılar arasından seçilirler.

  • Tedavüldeki hisse: bir şirketin piyasada işlem gören ve halka açık olan hisse senetlerinden mevcut olan hisse senetleridir. Bu hisse senetleri, piyasada işlem görülebilir ve yatırımcılar tarafından alınıp satılabilir. Şirketlerin ihraç ettiği hisse senetleri, genellikle halka arz edilir ve bu hisse senetleri piyasada işlem görmeye başlar. İlk halka arz edildikten sonra, şirket hisselerinin bir kısmı alınıp satılır ve piyasada dolaşan hisse senetleri haline gelir. Bu hisse senetleri, borsalarda ve diğer ticari platformlarda işlem görür ve yatırımcıların portföylerine dahil edilir. Tedavüldeki hisse senetleri, genellikle şirketin piyasa değerini yansıtır ve yatırımcıların şirketin geleceği hakkında tahminlerde bulunmalarına olanak tanır.

  • Değer artışı sağlayan hisse senetleri: Daha çok büyüme potansiyeli olan şirketlerdir. iyi getiri sağlayabilirler ama tehlikelide olabilirler.


Büyüklüğüne göre hisse senetleri

  • küçük hisse senetleri: büyüme sancılarını atlatmış genişleyen şirketlerdir. satış ve karda getirebilir kayıpta getirebilirler.

  • Büyük hisse senetleri: küçük hisse senetlerine göre daha sağlamdır. Bilinen büyük şirketlerdir. Daha istikrarlı olabilirler.







4



Tahvil: şirketler, hükümetler veya diğer kuruluşlar tarafından ihraç edilen ve sahiplerine belirli bir süre sonra geri ödenmek üzere borç veren bir yatırım aracıdır. Tahvil sahibi, tahvilin ihraç edildiği kuruluşa belirli bir miktar para ödünç verir ve bu ödünç verilen paraya karşılık olarak faiz geliri elde eder. Tahvilin vadesi sona erdiğinde, sahibi ödünç verilen ana parayı geri alır. Tahviller genellikle düşük riskli yatırım araçları olarak kabul edilir ve düzenli faiz ödemeleriyle yatırımcılara sabit getiri sağlarlar. Dünya’daki olaylardan daha çok etkilenir. Tahviller bir proje yapmak için satılır. Senetlerine göre daha az riskli olabilir. Tahvil şirket batmadığı sürece kazançılı ya da kazançsız olmasıdan etkilenmez ama faiz oranlarından etkilenir. Tahviller, hisse senetlerine göre daha güvenlidir nedeni ise Amerika Birleşik Devletlerinin batma ihtimalinin zor olmasıdır. Ama eğer(kafadan bir örnek veriyorum) Sri Lanka devletinin Tahvilini alsaydınız devlet batığı için paranızı almayabilirdiniz. Hisse senetlerine göre daha az gelir sağlayabilirler. Faiz yükseltirse zarar edebilirsiniz tahvillerde


Tahvil dönemlerine Göre;

  1. Kısa dönemli tahvil: 5 yılla kadardır.

  2. Orta dönemli tahvil: 7-10 yıl arası

  3. Uzun dönemde tahvil: 20-30 yıl arası


Not: yıllar uzadıkça faiz oranları yükselir.


ihbarlı tahvil: İhbarlı tahvil, vadesinden önce geri ödenebilen bir tahvildir. Bu tür tahvillerde, tahvil sahibi veya ihraç eden kuruluş, belirli bir süre önceden (örneğin, 30 gün veya 60 gün gibi) belirtilen bir süre içinde tahvili geri çağırabilir. Bu süre içinde geri çağrılmayan ihbarlı tahviller, vadesi dolana kadar faiz ödemelerini yapmaya devam ederler.

İhbarlı tahviller, ihraç eden kuruluşun gelecekteki finansal ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilecek esnek bir finansman aracıdır. Ayrıca, faiz oranlarının düşmesiyle birlikte, daha düşük faiz oranlarına borçlanmak için eski yüksek faizli tahvilleri geri çağırarak maliyetlerini azaltabilirler.

İhbarlı tahviller, yatırımcılara sabit getiri sağlamak için kullanılabilir ve daha yüksek faiz oranlarına sahip olabilirler çünkü geri ödeme tarihi belirsizdir ve tahvilin geri çağrılması durumunda yatırımcılar yeni bir yatırım arayışına girmek zorunda kalabilirler. Genellikle tahvil satan kurma avantaj sağlar.



Sıfır kuponlu tahvil: Sıfır kuponlu tahvil, isminden de anlaşılacağı gibi, herhangi bir faiz ödemesi yapmayan bir tahvildir. Bu tahvil türünde, tahvilin satın alındığı fiyat, tahvilin vadesi sonunda geri ödenecek olan anapara tutarına eşittir. Yani, tahvilin satın alındığı fiyat, daha düşük bir fiyata satın alınan ve belirli bir faiz oranıyla borç veren bir tahvilden farklı olarak, daha yüksek bir getiri sağlar.


Sıfır kuponlu tahviller, yatırımcılar için farklı bir yatırım seçeneği sunar ve riskli yatırımlardan kaçınan yatırımcılar için uygun olabilir. Örneğin, yatırımcılar, daha düşük bir fiyata satın aldıkları sıfır kuponlu tahvilleri, vadesi dolunca geri aldıklarında anapara tutarının yanı sıra bir getiri elde ederler

.

Ancak, sıfır kuponlu tahvillerin en büyük dezavantajı, belirli bir faiz oranı ödemesi olmaması nedeniyle vergi yükümlülükleri ile ilgilidir. Sıfır kuponlu tahviller, vade sonuna kadar bir gelir üretmediği için, vergi beyannamesinde "imiş gibi" gelir olarak beyan edilmeli ve faiz oranına göre vergilendirilmelidir.




Tahvil alırken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Fiyat

  • bildirilen faiz oranı

  • Güncel getiri

  • vade tarihi

  • paraya çevrilme özelliği

  • kredi derecelendirme

  • gelir vergisi etkisi



Not: Yerel yönetimlerin tahvilini alırsınız örneğin belediyenin( uyarıyorum ABD borsasına göre hazırlanmış bir yazıdır.) sizi vergi faizinden muaf tutabilir.



Önemli: sırf yüksek getiriyor diye yeni kurulmuş bir şirketin tahvilini alırsanız paranızı geri almanız daha risklidir.






5



Tahvil borsasına bakabileceğiniz siteler: Wall Street Journal, Barrons




Temel tahvil türleri;

  1. Birleşik Devletler menkul kıymetler( menkul kıymetler bir kurumun ya da bir şirketin finansal varlıkları anlamına gelir)

  2. İpotek teminatlı menkul değerler

  3. Yerel yönetimlerin çıkardıkları menkul kıymetler

  4. Şirket tahvilleri

  5. Ikarta tahvilleri( yüksek getiri sağlayan tahviller)





Devlet Hazine Kağıtları: Sabit ve güvenilir bir gelir sunar. Federal olarak vergi kesilsede yerel olarak vergi kesilmeyebilir. Devlet güvencesi vardır. Üç temel hazine kağıtları;



1-)Hazine Bonoları: Hazine bonosu, devletler tarafından ihraç edilen ve kısa vadeli borçlanma aracı olarak kullanılan bir menkul kıymettir. Hazine bonoları, genellikle bir yıldan daha kısa vadeli, sabit getirili ve düşük riskli yatırım araçlarıdır.


Hazine bonoları, yatırımcıların devlet tarafından çıkarılan borçlanma aracına yatırım yapmalarını ve belirli bir süre sonunda yatırımlarının geri dönüşünü almalarını sağlar. Hazine bonolarının getirisi, vade sonunda ödenecek olan nominal değer ile ihraç tarihindeki fiyat farkından oluşur.


Hazine bonoları, devletin finansman ihtiyaçlarını karşılamak için çıkardığı bir borçlanma aracı olduğu için genellikle düşük riskli olarak kabul edilirler. Ayrıca, birçok ülkede hazine bonolarının vergi avantajları vardır, bu nedenle yatırımcılar tarafından tercih edilirler.


2-) Orta vadeli hazine tahvilleri: 2,5-10 yıl süreleri vardır. Sabit faiz ödemeleri vardır.


3-) Hazine tahvilleri: suresi 30 yıldır belirli ve sabit bir faiz ödemesi vardır.




Şirket Tahvilleri: daha yüksek getiri getirebilirler devlet tahvillerinden ama şirket batarsa paranızı almayabilirsiniz. Şirket tahvilleri yerel ve federal vergiler ödersiniz. Vadeyi zamanına kadar bir risk yoksa elinizde tutmanız daha mantıklı olur.


Borç ödeme fonu şartı: bir tahvil ihracı sırasında tahvil sahiplerinin korunmasını sağlayan bir şarttır. Bu şart, tahvil ihraç eden kuruluşun borcunu ödeyememe durumunda tahvil sahiplerinin haklarını korumak için tasarlanmıştır.

Borç ödeme fonu, tahvil ihracı sırasında ayrılan bir fon veya hesaptır. Bu fon, tahvilin vadesi boyunca birikir ve tahvilin vade sonunda ödenmesi gereken tüm faiz ve anapara ödemelerinin yapılmasını sağlar.

Eğer tahvil ihraç eden kuruluş, borç ödeme fonu şartını yerine getiremezse, bu durumda tahvil sahipleri borçlarının bir kısmını veya tamamını geri alabilirler. Borç ödeme fonu, yatırımcılara tahvillerine yatırım yaparken daha güvenli bir ortam sağlar ve tahvil ihraç eden kuruluşun mali durumunu izleyerek riski azaltır.



Yüksek gelir getiren tahviller(ıskarta tahvilleri): bir tahvil ihracı sırasında tahvil sahiplerinin korunmasını sağlayan bir şarttır. Bu şart, tahvil ihrac eden kuruluşun borcunu ödeyememe durumunda tahvil sahiplerinin haklarını korumak için tasarlanmıştır.

Borç ödeme fonu, tahvil ihracı sırasında ayrılan bir fon veya hesaptır. Bu fon, tahvilin vadesi boyunca birikir ve tahvilin vade sonunda ödenmesi gereken tüm faiz ve anapara ödemelerinin yapılmasını sağlar.

Eğer tahvil ihraç eden kuruluş, borç ödeme fonu şartını yerine getiremezse, bu durumda tahvil sahipleri borçlarının bir kısmını veya tamamını geri alabilirler. Borç ödeme fonu, yatırımcılara tahvillerine yatırım yaparken daha güvenli bir ortam sağlar ve tahvil ihraç eden kuruluşun mali durumunu izleyerek riski azaltır.


İpoteğe dayalı menkul kıymetler: İpoteğe dayalı menkul kıymetler (MBS), birçok farklı ipotek kredisinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir yatırım aracıdır. ABD'deki borsalarda işlem gören MBS'ler, ipoteğe dayalı bir tahvildir.

MBS'ler, birçok farklı ipotek kredisinin birleştirilmesiyle oluşturulurlar ve bu kredilerin getirileri yatırımcılara sunulur. Bu kredilerin geri ödemesi, ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin geri ödemesine bağlıdır.

MBS'lerin bir diğer özelliği, bunların genellikle Fannie Mae, Freddie Mac ve Ginnie Mae gibi devlet destekli kuruluşlar tarafından ihraç edilmesidir. Bu kuruluşlar, ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin ihraç edilmesi yoluyla, ev sahibi olmayı teşvik etmek ve konut kredisi piyasasını desteklemek için çalışırlar.

MBS'ler, yüksek getiri potansiyeli sunarlar, ancak aynı zamanda yüksek risk de taşırlar. MBS'ler, ipoteğe dayalı olduğundan, özellikle konut piyasasındaki değişimlerden etkilenirler. Konut piyasası kötüleştikçe, MBS'lerin değeri de düşer ve yatırımcılar kayıplar yaşayabilirler.

MBS'ler, yatırımcılar için bir portföy çeşitlendirmesi aracı olabilir, ancak yatırımcıların risk toleranslarını dikkate alarak yatırım yapmaları ve piyasayı yakından takip etmeleri önemlidir.


Önemli: tahvil şartalarını sakin ve iyice okuyun





6



Fon nedir: "Fon" terimi, belirli bir amaca yönelik olarak bir araya getirilen para veya varlıkların toplamını ifade etmektedir. Fonlar, genellikle bir yatırım fonu veya emeklilik fonu gibi bir yatırım aracına yatırılan toplu para anlamında kullanılır. Bu fonlar, genellikle birkaç farklı yatırım aracına yatırım yaparlar ve yatırımcılara çeşitli risk ve getiri seviyeleri sunarlar. Yatırımcılar, fonlara yatırım yaparak, geniş bir yelpazede yatırım yapma fırsatı elde ederler ve profesyonel bir portföy yöneticisinin yönetiminde olurlar. Fonlar, hisse senetleri, tahviller, emlak veya diğer yatırım araçlarına yatırım yapabilirler. Fona karşı güven araştırması yapmanız gerek örneğin fonu bir kişi mi yönetiyor yoksa bir grupmu, fonun yöneticisi sürekli değişiyor mu, fonu yöneten kişi yada kişiler geçmişte nasıl fon yönetmiş gibi araştırmalar yapmalısınız.



Endeks fonu nedir: Endeks fonu, belirli bir borsa endeksinin performansını yansıtmak için tasarlanmış bir yatırım fonudur. Bu fonlar, belirli bir endeksin içindeki hisse senetlerini satın alır ve bu endeksin getirisini takip eder. Örneğin, S&P 500 endeksi fonu, S&P 500 endeksindeki hisse senetlerini içerir ve bu endeksin performansını yansıtır. Endeks fonları, düşük maliyetli ve çeşitlendirilmiş yatırım seçenekleri olarak popülerdir. Ayrıca, uzun vadeli yatırımlar için uygun bir seçenek olarak da görülürler.



Agresif büyüme fonları: Agresif büyüme fonu, yatırımcılara yüksek getiri potansiyeli sunan, ancak aynı zamanda yüksek risk içeren bir yatırım fonudur. Bu fonlar, genellikle hisse senetleri gibi riskli varlıklara yatırım yaparak büyümeye odaklanırlar. Bu nedenle, kısa vadede dalgalanmalar yaşanabilirken, uzun vadede yatırımcılara daha yüksek getiriler sunabilirler. Agresif büyüme fonları, daha az riskli olan sabit getirili fonlar veya para piyasası fonları gibi diğer yatırım fonlarından farklı olarak, yatırımcılarının daha aktif bir yatırım yaklaşımı izlemesi gerektiğini de belirtmek gerekir. Bu nedenle, agresif büyüme fonları, yatırımcıların yatırım hedefleri, risk toleransı ve yatırım zamanlamalarına uygun olup olmadığını belirlemek için dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.



komisyonlu fon: Komisyonlu fon, bir yatırım fonu türüdür ve genellikle yatırım danışmanları ya da aracı kurumlar tarafından yönetilir. Bu tür fonlar, yatırım danışmanlarına veya aracı kurumlara, fonun yönetimi, satışı ve pazarlanması için bir komisyon ödenir. Bu nedenle, yatırımcılar, fon paylarını satın alırken ekstra bir satış komisyonu öderler.


Komisyonsuz fon: Komisyonsuz fon, yatırımcılardan satın alma veya satma işlemleri için herhangi bir komisyon veya ücret almayan bir yatırım fonudur. Geleneksel fonlarda, yatırımcılar fonlara yatırım yaparken, bir dizi masraf ve komisyonlarla karşılaşırlar. Bu masraflar, işlem ücretleri, yönetim ücretleri, satış ücretleri veya belirli bir yüzde olarak tahsil edilen yönetim ücretleri gibi farklı şekillerde olabilir. Ancak komisyonsuz fonlarda, bu tür masraflar genellikle yoktur veya oldukça düşüktür, böylece yatırımcılar daha fazla getiri elde edebilirler. Komisyonsuz fonlar, genellikle online yatırım platformlarından satın alınabilir ve yatırımcılar için düşük maliyetli bir yatırım seçeneği olabilir.


Fon masrafları;

  • Hizmet ücretleri: Analistin, muhasebenin ve hukuki süreçlerin ücretleridir.

  • Yönetim ücretleri: Ofis, çalışanlar ve ofis araçlarını ücretleridir.

  • İdari ücretler: Bu fon yöneticisine verilen yüzdedir.

  • 12b-1 ücretleri: bunlar reklam ücretleridir.



7



Büyüme amaçlı gelir fonu: Büyüme amaçlı gelir fonları, yatırımcıların uzun vadeli büyüme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapmasını sağlayan bir yatırım fonu türüdür. Bu fonlar, yatırımcıların hisse senedi veya benzeri varlıklara yatırım yaparak şirketlerin büyüme potansiyelinden faydalanmasını amaçlar.


Gelir Fonu: Gelir fonları, sabit getirili yatırım araçlarına yatırım yapan bir yatırım fonu türüdür. Bu fonlar, yatırımcılara düşük riskli ve düzenli gelir sağlama potansiyeli sunarlar. Sabit getirili yatırım araçlarına örnek olarak hazine bonoları, tahviller ve mevduat hesapları gibi araçlar verilebilir. Gelir fonları, düşük riskli bir yatırım seçeneği arayan yatırımcılar için tercih edilen bir seçenektir ve özellikle emeklilik fonlarında, tasarruf hesaplarında ve diğer uzun vadeli yatırım hesaplarında yaygın olarak kullanılırlar.




Büyüme amaçlı ve gelir bileşik fonu: Büyüme amaçlı ve gelir bileşik fonu, hem büyüme hem de gelir odaklı yatırım yapmayı amaçlayan bir yatırım fonu türüdür. Bu fonlar, bir kısmı yüksek büyüme potansiyeline sahip olan hisse senetleri ve bir kısmı da düzenli bir gelir sağlayan sabit getirili yatırım araçları gibi farklı varlık sınıflarına yatırım yaparak portföylerini çeşitlendirirler. Bu sayede, yatırımcılara hem uzun vadeli büyüme potansiyeli hem de düzenli bir gelir sağlama potansiyeli sunarlar. Bileşik fonlar, özellikle orta riskli bir yatırım seçeneği arayan yatırımcılar için tercih edilen bir seçenektir ve genellikle uzun vadeli yatırım stratejileri için tasarlanmışlardır.



Değer fonu: Değer fonu, hisse senetlerinin gerçek değerinin altında işlem gördüğü düşünülen şirketlere yatırım yapan bir yatırım fonu türüdür. Bu fonlar, düşük fiyat-kazanç oranlarına, düşük fiyat-kitap oranlarına, düşük fiyat-satış oranlarına veya yüksek temettü verimliliklerine sahip şirket hisselerine yatırım yaparak şirketlerin gerçek değerini yansıtmadığını düşündükleri şirketleri belirlemeye çalışırlar.

Örneğin, bir değer fonu yöneticisi, bir şirketin potansiyelini ve gelecekteki büyüme beklentilerini dikkate alarak, şirketin gerçek değerinin hisse senedi fiyatının altında olduğunu düşünebilir. Bu durumda, fon yöneticisi bu şirketin hisselerine yatırım yaparak şirketin gerçek değerinin fiyata yansıtılacağına ve hisse senedinin değer kazanacağına inanabilir.

Değer fonları, genellikle uzun vadeli yatırım stratejilerine sahip yatırımcılar için uygun olabilir. Bununla birlikte, bu fonlar, yatırımcıların risk toleranslarını ve yatırım hedeflerini dikkate alarak değerlendirilmelidir.



Sektör Fonu: Sektör fonu, belirli bir endüstri veya sektörde faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapan bir yatırım fonu türüdür. Bu fonlar, belirli bir sektördeki şirketlerin performansına yatırım yaparak, yatırımcılara o sektördeki büyüme potansiyelinden faydalanma fırsatı sunarlar.

Örneğin, teknoloji sektörü fonu, bilgisayar donanımı, yazılım, internet hizmetleri ve telekomünikasyon gibi teknoloji şirketlerine yatırım yapabilir. Bu fon, teknoloji endüstrisindeki genel büyüme beklentilerine dayalı olarak sektörün genel performansından etkilenir.Sektör fonları, belirli bir sektöre olan güçlü inançları olan yatırımcılar için tercih edilen bir yatırım seçeneği olabilir. Bununla birlikte, sektör fonları, sektörel risklerle karşı karşıya kalabilirler, çünkü bir sektöre özgü faktörler veya düzenlemeler sektördeki tüm şirketleri etkileyebilir. Bu nedenle, yatırımcıların yatırım stratejilerini ve risk toleranslarını dikkate alarak sektör fonlarını değerlendirmeleri önerilir.

Küresel Fon : Sizin ülkenizi ve başka ülkelerdeki fonlarını içine alabilir.

Uluslararası fon: Sizin ülkenizin fonu değil başka ülkedeki fondur.

Önemli: Bir ABD’li için uluslararası ve küresel fonlar risklidir.

Dengeli fon: Dengeli fonlar genellikle daha güvenilir yatırımları seçer. Örneğin devlet tahvilleri ya da tahvil ve hisse senedi arasında denge oluşturur.

Büyük fonlar: Büyük şirketlerin fonları seçilir çünkü daha az risklidir.

Orta fonlar: Büyük fon ve küçük fon arasında dengelidir. adı üzerinde

Küçük fonlar: Küçük şirketler seçilir büyürlerse daha iyi gelir getirebilir ama risklidir.


Tahvil fonları: isminden de anlayacağınız tahviller ile çeşitlendirilir fonlar daha güvenli gelebilirler ama faizden hızlı etkilenirler.


Belediye tahvil fonları: Sizi yerel olarak vergiden kurtarabilir. Daha güvenilirdir. Başka eyaletten alırsınız yerel olarak yine vergi ödeyebilirsiniz.



Birleşik Devletler Tahvilleri: Daha güvenilirdir. Az getirisi olabilir.


Şirket tahvil fonları: Daha getirisi yüksek olabilir. ama risklidir.




8




BYF nedir: "BYF" kısaltması "Borsa Yatırım Fonu"nu ifade eder. Borsa Yatırım Fonları, yatırımcıların bir araya gelerek bir fon oluşturdukları, bu fonun belli bir endekse veya sektöre bağlı olarak çeşitli varlıkları içeren bir yatırım aracıdır. BYF'ler, borsada işlem gören bir menkul kıymet olarak işlem görür ve yatırımcıların portföy çeşitlendirmesini kolaylaştırarak risklerini azaltmalarına yardımcı olur. BYF'lerin yönetimi, profesyonel fon yöneticileri tarafından yapılır ve yatırımcılar genellikle alım-satım işlemlerinde düşük komisyon ücretleri öderler. Alım-satımı yatırım fonlarına göre daha kolaydır. Yatırım fonlarından daha ucuz olabilirler ama olmadıkları da olmuştur. Hangi varlıkları aldığını görebilirsiniz







9





önemli: eğer fonun tarihinden bir gün önce alırsanız bir yıllık almış gibi vergiye sorumlu tutulabilirsiniz.



Not: eğer bir fon geçmişte büyük getiri getirdiyse gelecekte de böyle bir şey olacağı anlamına gelmez örneğin a türü bir sektör seçmiş fon bakıyorsunuz geçmişe %80’lik bir getiri getirmiş ama a türü gelecekte böyle bir büyüme ya da kar getirmeyebilir nedeni ise başta sıçramasını getirmiştir( yani altın dönemi bitmiş olabilir.) daha stabil gitme hali daha yüksektir


Bu yazımızda ABD borsası hakkında temel bilgileri vermeye çalıştık.



Opmerkingen


bottom of page